Delavnice

Strahovi

Iz lastnih in psihoterapevtskih izkušenj vidim, da je spoznavanje sebe in odnosov, v katere smo vpeti, najučinkovitejši protistrup za vsakršne strahove. Kogar je manj strah, s tistim je težje manipulirati in tisti je manj odvisen od reakcij množice. To pa pomeni, da se lažje ustavi in si prisluhne. Velja seveda tudi obratno: šele ko se ustavim in si prisluhnem, se lahko konstruktivno ukvarjam s sabo. To je pozitiven začarani krog. Samo nekje je treba pač vstopiti vanj.

Samopodoba – kako se želim počutiti v svojem telesu

So res mediji krivi za našo slabo samopodobo? So zanjo krivi netenkočutni starši, egoistični partnerji, prezaposlenost? Ali pa so to le izgovori, ker se ne upamo pogledati v fizično in psihično ogledalo? Šele ko se zagledamo v celoti, lahko začnemo korenito spreminjati svoje življenje.

Ločitev – nov začetek: predelovanje stiske ob ločitvi

Ločitev je proces, ki človeka pretrese v temeljih. Soočamo se z občutki krivde in krivice ter s celo paleto mučnih čustev, od žalosti in jeze do strahu. Laže jih predelamo, če jih podelimo z nekom, ki se sam pravkar prebija skozi to izkušnjo – ali pa jo je že pustil za seboj.

Ženska 50+

»Imela sem občutek, da je moje življenje obtičalo na mestu, da je zakrnelo. Vse se je skrčilo le na vloge, ki sem jih igrala. Zdelo se mi je, da pod površjem tistega življenja mora obstajati še kakšno drugo, kot nekakšna podzemna reka, in da me bo konec, če se ne bom dokopala do njega.«

(Monk Kidd)